Slavnostní otevření základní školy

Výstavba nové základní školy v Mavue byla dne 11. srpna 2011 oficiálně ukončena. K této příležitosti byl zorganizován community meeting, kde se sešli zástupci Gonarezhou Transfortier Parku s náčelníkem vesnice, se zástupci provincie Gaza, se zástupci politické strany Frelimo, zástupci pohraniční policie a s místními obyvateli.

Místní obyvatelé byli novou školou nadšení a věří, že jejich dětem přinese lepší budoucnost. Jsou si vědomi toho, že vzdělání je zde základem pro další rozvoj společnosti. Ředitel GTP Michal Horáček říká: „Naše snaha je zaměřená na rozvoj vzdělání dětí s důrazem na jazykové znalosti, ale také na podporu talentovaných dětí. Těmto dětem bude formou stipendií poskytnuta možnost vzdělání na vyšších školách.“. Dále uvedl, že výuka v nové škole bude zahájena na začátku října. A oficiální předání školy do rukou reprezentantů Mozambické vlády proběhne v listopadu.

Během meetingu hovořili jednotliví zástupci shromáždění také o možnostech dalšího rozvoje vzdělávání dětí, o potřebách místních obyvatel a o dalším postupu při budování oboustranné spolupráce. Zástupci provincie se shodli na tom, že projekty GTP jsou momentálně největšími rozvojovými projekty v celé zemi.

Základní škola v Mavue je pod záštitou GTP vybudována jako první. V programu pro podporu vzdělávání dětí se však plánuje výstavba dalších podobných škol v okolních vesnicích, ale i v dalších provinciích.