Už za měsíc poznáme Nejhorší díru v republice

Letošní soutěž o Nejhorší díru republiky má už stovky adeptů. Od malých silničních výtluků až po „tankodromy“, které aspirují na smutné prvenství. Na portál projektu Nadace pojišťovny Generali Výmoly.cz bylo od letošního dubna nahlášeno na 840 silničních výtluků, které trápí řidiče při jejich cestách po Česku. „V loňském roce se díky všímavým řidičům, kteří se do projektu zapojili, podařilo opravit téměř 1 300 rozbitých úseků. I ten nejhorší, kterým se loni stal takzvaný Tankodrom Smečno na Kladensku. O rok dříve pak přiřkli hlasující prvenství silnici v obci Okřešice na Třebíčsku, o jejíž opravu usilovala obec několik let,“ doplňuje Jiří Cívka z Nadace pojišťovny Generali.

Letos se na prvním místě v žebříčku ankety o Nejhorší díru republiky, ve které hlasuje veřejnost na internetových stránkách www.vymoly.cz, drží pražská ulice U Seřadiště. „Opravy zde údajně komplikuje fakt, že část komunikace je v soukromém vlastnictví,“ dodává Petr Čaník z Výmoly.cz. Na druhém místě je částečně záplatovaná ulice Dunajevského v Brně. Třetí místo patří opět Praze, jmenovitě ulici u Krbu.

„Od startu projektu v roce 2011 bylo celkem nahlášeno takřka 4 800 výmolů. Letošní opravenost se zatím pohybuje na 15 % identifikovaných výtluků,“ hodnotí vývoj projektu Petr Čaník z Výmoly.cz.

Nejaktivnější kraj bude oceněn Nadací pojišťovny Generali i v letošním roce

I letos se může nejaktivnější kraj těšit na finanční dar Nadace pojišťovny Generali ve výši 100 tisíc korun. „Pro letošek jsme se rozhodli upravit kritéria při hodnocení krajů. Kromě poměru opravených výmolů k nahlášeným nově zohledňujeme také absolutní počet nahlášených silničních výtluků. Nejaktivnějším krajem je tak zatím Hlavní město Praha, kde je opraveno 55 z 314 nahlášených výmolů, tedy přibližně 18 %,“ upřesňuje Jiří Cívka z Nadace pojišťovny Generali. Druhou příčku drží Středočeský kraj, kde je opraveno 33 z 262 silničních výmolů. Třetí místo patří kraji Libereckému, který opravil 18 ze 181 výtluků.

Projekt Výmoly.cz funguje od loňska také na Slovensku a v Maďarsku. Od dubna letošního roku přibylo v těchto zemích na 700 nově nahlášených úseků. Zatímco Slováci se pohybují s opraveností velice nízko kolem 2 %, Maďaři jsou na tom lépe. Zatím opravili 10 % nahlášených výmolů.

Za největší přínos akce považuje Petr Čaník spolupráci silničářů a řidičů: „V tomto projektu již silničáři i řidiči pochopili, že stojí na stejné straně barikády a jde jim o totéž – kvalitní silnice. Nejen aktivní uživatelé, ale i návštěvníci www.vymoly.cz mohou svými hlasy pomoci silničářům prioritizovat jednotlivé opravy.“

Každý opravený výmol šetří milióny

Jiří Cívka z Nadace pojišťovny Generali upozorňuje také na ekonomický aspekt projektu. „Podle statistik pojišťovny Generali se průměrné škody, které si řidiči způsobí na vozidlech kvůli rozbitému povrchu, pohybují kolem 40 tisíc korun. I kdyby konkrétním rozbitým místem projelo jen pět aut denně, může se celková škoda během jediného týdne vyhoupnout na bezmála 1,5 miliónu korun. Můžeme tedy říci, že každý opravený výmol nejen šetří milióny, ale především nervy řidičů a jejich starosti s následnými opravami škod.“

„Správa silnic Moravskoslezského kraje projekt Výmoly.cz využívá při každodenní práci. I přes pravidelné kontroly krajských silnic našimi pracovníky se objevují, nejen po zimním období, nové výtluky, které je nutné vyspravit. Projekt nám významně pomáhá vyhledávat problémová místa, která se snažíme v co nejkratší době opravit“, konstatuje technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Právě Moravskoslezský kraj vyhrál předcházející dva ročníky doprovodné soutěže o Nejaktivnější kraj a získal tak od Nadace pojišťovny Generali dvakrát 100 tisíc korun.

Rozhodujte do 20. července o nejhorší silnici roku

„Pokud víte o silnici, která se spíš podobá tankodromu, máte ještě do 20. července šanci, zařadit ji na seznam výmolů, které se utkají o titul Nejhorší díra republiky. Stačí si stáhnout naši mobilní aplikaci, která už se o vše postará. Stačí pouze zmáčknout spoušť zabudovaného fotoaparátu. Na www.vymoly.cz pak můžete hodnotit již uveřejněné výtluky a soutěžit o hodnotné ceny,“ uzavírá Petr Čaník z Výmoly.cz.