Lékařská péče v Mavue

Zdravotnická péče je v Mosambiku na velmi nízké úrovni. Nemocnice, které mnohdy dosahují pouze nejzákladnějšího vybavení a chybí zde i kvalifikovaný zdravotnický personál, jsou od místních obyvatel Mavue vzdáleny stovky kilometrů. Lidé nemají prostředky na léky a často ani na cestu do nejbližšího zařízení, kde by jim mohla být poskytnuta pomoc.

V Mavue není v současné době lékařská péče dostupná. Místní obyvatelé se tak mohou spolehnout pouze na přírodní prameny a šamanské léčitelství. Přitom nemocnost je stejně jako v jiných zemích Afriky vysoká. Velkým problémem je vysoká úmrtnost novorozenců a dětí do dvou let věku. Dalším závažným problémem je žloutenka a jiná infekční onemocnění, která plynou hlavně z nedostatku kvalitní pitné vody a z chabých hygienických návyků. Běžnou záležitosti je také malárie, která je přenášena infikovanými komáry.

V těchto dnech vzniká pod záštitou Gonarezhou Transfortier Parku projekt nové ordinace v Mavue, která přinese místním lidem kvalitní zdravotnickou péči a také osvětu v oblasti hygieny. Pozemek pro ordinaci byl již vybrán a schválen guvernérem Mavue. S počátkem výstavby počítáme na podzim letošního roku. Kromě výstavby ordinace bude také nutné zajistit dostatek zdravotnického materiálu, léků a dalšího vybavení. Proto se naše další úsilí bude směřovat mimo jiné na získání partnerů, kteří budou ochotní se s námi na zlepšení lékařské péče podílet.

Kontakní údaje

Gonarezhou Transfrontier Park, Česká republika
www.gonarezhoupark.com
Bc. Gabriela Dihelová
telefon: +420 721 300 000
email: gabriela@gonarezhoupark.com
Koordinátor projektu Community Development Program:
www.pomahameafrice.cz
Dana Neumanová
telefon: +420 720 400 000
email: dana@pomahameafrice.cz

Související weby:

www.gonarezhoupark.com
www.pomahameafrice.cz